SCHOOLJAAR 2017/ 2018

20 maart 2018

20 maart 2018

Dagblad van het Noorden (uitgave noord Drenthe)

Basisschoolkinderen van De Meander in Assen krijgen dit jaar alvast acht keer les op de middelbare praktijkschool PrO Assen. Het is een nieuw project om kinderen en ouders te laten wennen. Donderdag was de eerste les op de grote school: koken.

Hand in hand tussen de grote kinderen door

Hand in hand lopen de achtstegroepers van De Meander naar praktijkschool Pro Assen aan de overkant. Over het plein tussen de ‘grote’ kinderen door, de trap op langs de tieners die een kroket eten naar het kooklokaal. Het is spannend, de eerste keer naar de middelbare school en dat is wel even te merken. De anders zo levendige 11 en 12-jarigen zijn er stil van. Maar ze zijn er: de eerste les op de grote school.

‘Ze leren wat ze nodig hebben voor als ze op zichzelf gaan wonen’

,,Zo hopen we ook dat ze eerder wennen en dat het straks niet zo’n grote overstap zal zijn’’, zegt Willemijn van der Laan adjunct-directeur van speciale school De Meander. Donderdag begon de pilot PRO-Actief, waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 van de De Meander alvast acht keer gaan kijken en les krijgen op de praktijkschool. Van der Laan: ,,Het zijn leerlingen die moeite hebben met leren. Voor wie vmbo niet gaat lukken. Het is dan fijn om ze hun talenten te laten ontplooien door praktisch bezig te zijn. Ze leren wat ze nodig hebben voor als ze op zichzelf gaan wonen. Dat geeft zelfvertrouwen.’’

Gehakt in de pan: ,,Het ruikt hier naar boerderij’’

Er zijn vier thema’s: groen, schoonmaak, techniek en koken. Zo is Jordy (12) bezig met het gerecht gevulde paprika’s. Het woord ‘groente’ bezorgt de helft van de kinderen bij voorbaat een vieze smaak in de mond, maar niet bij Jordy. ,,Ik wil kok worden. Als mijn moeder niet thuis is kook ik ook.’’ Geroutineerd snijdt hij de prei. ,,Als je het zelf gemaakt hebt is het lekkerder, want dan ben je trots.’’

Aleandro (11) vindt het allemaal maar stinken, vooral de prei. ,,Het ruikt hier naar boerderij’’, zegt hij als het gehakt de pan in gaat. Helemaal ziek wordt Quincy (12) van het idee dat hij straks paprika moet eten. Maar van de meester moet het: ,,In ieder geval proeven, dat is de regel.’’ Quincy’s gezicht betrekt.

Ouders moeten wennen aan het idee van een praktijkschool

Directeur van PrO Assen Robert Kuiper: ,,Veel ouders hebben moeite met het idee dat hun kind zal uitstromen naar een praktijkschool, met dit project willen we laten zien wat we hier doen en hoeveel mogelijkheden hier zijn. Ook kun je alvast kijken wat de juiste leerroute voor een kind is.’’ De pilot duurt een jaar, daarna gaan ook leerlingen van andere scholen in het samenwerkingsverband kijken bij de praktijkschool.

De gevulde paprika’s komen de oven uit, en Aleandro lijkt zowaar honger te krijgen als hij er eentje op zijn bord krijgt. Hij eet de paprika met smaak op. ,,Echt lekker hoor!’’ Quincy walgt van de aanblik, maar eet toch een hap. En nog een, en nog een. Ondertussen zorgt hij ervoor dat hij zijn gezicht nauwkeurig in de ik-vind-het-vies-plooi houdt. En dan is zijn bord ineens leeg.

Rosa Timmer

Verslaggever Midden-Drenthe, zaterdagcolumnist, en schrijfcoach. Komt op voor de vrouwenzaak, oprecht geïnteresseerd, dol op sociale media.

SCHOOLJAAR 2016/ 2017

6 november 2016

Stagiair van PrO Assen haalt de krant tijdens Natuurwerkdag

201611090834